Největší krysa na světě: Top 5 největších hlodavců

Existuje mnoho druhů krys různých velikostí. Zpočátku byly krysy divoká zvířata žijící v norách a kanálech. Nyní se také stali velmi oblíbenými mazlíčky. Jak mezi divokými, tak mezi dekorativními jsou velké krysy, jejichž velikosti jsou překvapivé. Krysy jsou považovány za jedno z nejchytřejších zvířat na planetě.

Největší krysa na světě

Bosavi

Největší krysa Bosavi žije na ostrově Papua na Nové Guineji. Tyto hlodavce našli vědci ve vyhaslé sopce Bosavi.

Zvířata se lidí nebála, protože si nepředstavovala, že by jim mohla nést nějaké nebezpečí, a tak se klidně nechala měřit a vážit. Jejich délka těla je asi 1 metr a jejich hmotnost je asi 15 kilogramů.

Krysa stále nemá oficiální jméno, dočasně se jmenuje po sopce Bosavi. V dnešní době se jedná o největší kopii.

Velké divoké krysy

Existuje mnoho druhů potkanů, každý má své vlastní vlastnosti. Vybrali jsme největší krysy, které existují ve volné přírodě.

Klokan krysa

Klokan krysa

Klokaní krysy lze nalézt v lesích jihovýchodní Austrálie. Navenek podobné běžným krysám, ale mají vyvinuté zadní končetiny, díky nim dostaly své jméno. Další jejich podobností s klokany je, že nosí mláďata v pytli. Maximální délka jejich těla je 40 centimetrů.

Tato noční zvířata žijí v norách nebo hnízdech, kde se skrývají během denního světla. Svá teritoria si brání velmi urputně, ale nejsou agresivní vůči všem druhům zvířat, některá tolerují a mohou žít poblíž.

Živí se převážně rostlinnou potravou, méně často hmyzem. V létě a na podzim se jejich jídelníček skládá z hub, jsou plné potřebných bílkovin, ale nejdůležitějším zdrojem energie jsou pro ně cibule, kořeny a semena rostlin. V zimě se živí pryskyřicí stromů nebo keřů.

Pohlavní dospělost samice klokaní krysy nastává v šesti měsících a období jejich páření trvá celý rok. Jejich březost trvá pouhé tři týdny, poté se samice znovu páří.

Tento druh krysy je ohrožený, protože jejich biotopy jsou ničeny, navíc je loví lišky.

Gambijský křeček

Krysa křečka gambijského

Žijí ve střední Africe v nejrůznějších podmínkách. Lze je nalézt jak v pouštích či lesích, tak ve městech, kde svým usazováním škodí lidské ekonomice. Jsou noční, absolutně nesnesou horko, proto si hnízda vybavují na chladných místech, například tunelech nebo dutinách.

Mají špatný zrak, ale to je kompenzováno jejich bystrým sluchem. Všežravec, může jíst jakékoli ovoce, zeleninu, ořechy. Samostatně si produkují potravu již od jednoho měsíce věku. Jídlo je schované za tvářemi jako křečci.

Šest měsíců po porodu samice dosáhnou pohlavní dospělosti. K rozmnožování dochází v létě, potomstvo se líhne asi měsíc, rodí se 1–5 mláďat. Zahřívá je a krmí je pouze samice a samec se na výchově nepodílí.

Velikost těchto zvířat je přibližně 0,9 metru a jejich hmotnost je od 1 do 1,4 kg. Tento typ potkana je schopen existovat ve voliéře nebo kleci.

Víte, jaký je největší vlk, který kdy žil na planetě? Přečtěte si o tom na našem webu!

Turkestánská krysa

Turkestánská krysa

Tyto krysy obývají středoasijské hory a podhůří. Obyvatelé lesa, schopní lézt po stromech a kopat díry, mohou hnízdit na stromech a v dírách. Trochu společenský vzhled, nevyznačují se skupinovým životním stylem. V přírodě se rozmnožují v teplém období.

Barva srsti je hnědošedá s červeným nádechem. Délka těla dosahuje 25 centimetrů a délka ocasu je 21 centimetrů. Tato zvířata váží převážně 1-2 kilogramy.

Top 15 největších vlků na Zemi – jejich velikost, stanoviště, zvyky

Největší žáby, ropuchy a rosničky

Top 10 největších medvědů

bambusová krysa

bambusová krysa

Bambusové krysy žijí v Asii, jejich stanovištěm mohou být jak bambusová pole, tak obdělávaná zemědělská půda. Tíhnou k bambusovým houštinám, je to on, kdo tvoří hlavní část jejich stravy. Mají velmi dlouhé drápy, které intenzivně vyhrabávají hluboké a složité nory. Délka těla je 210–340 centimetrů a ocas je 6–7 centimetrů; tato zvířata váží asi 400 gramů.

Maso bambusových krys jedli Číňané po staletí, podle čínské medicíny je velmi užitečné a má čistící vlastnosti. Ale s vypuknutím Covid-19 ve Wu-chanu byl vývoz bambusových krys na čínské trhy zakázán, protože začaly být považovány za možného přenašeče koronaviru. Zda se divoká zvířata vrátí na trhy, není známo.

černá krysa

černá krysa

Tento typ krys je velmi běžný v mírné Evropě, rovníkové a jižní Africe, Severní a Jižní Americe. Při výběru stanoviště nejsou vybíraví, mohou to být jak přírodní podmínky, tak lidské stavby. V přírodě upřednostňují listnaté lesy, zahrady, keře, v budovách pak stěny, stropy a půdy. Velmi časté na lodích.

Jsou převážně noční. Nejčastěji si staví hnízda na stromech, někdy v norách. Existují ve skupinách, v rámci komunity je zavedená hierarchie. Každá skupina má své území, které je chráněno před invazí jiných krys.

Reprodukční věk nastává ve 3-4 měsících, jsou schopny produkovat potomstvo po celý rok, březost trvá asi 3 týdny. Jedí chléb, obilí, zeleninu, maso. Délka těla je asi 25 cm a váží až 350 gramů.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: