Kachna Svyaz: foto

wigeon kachna jeden z nejrozšířenějších ptáků severní oblasti. Můžete to vidět na území tundry a lesostepí. Jedinci jsou přátelští, proto se zatoulají do početných hejn. Kachny jsou teplomilné, takže na zimu odlétají do teplejších oblastí. Před odletem nebo během letu si pro sebe najdou pár, kterému zůstanou věrní až do konce svých dnů.

Původ druhu a popis

Foto: Wigeon kachní

Foto: Wigeon kachní

Kachna Wigeon je zástupcem řádu Anseriformes, čeledi kachen a rodu kachen říčních. Nejbližším příbuzným je vigeon americký. Wigeon je velmi podobný divoké kachně. Svůj název získal díky zvuku (pískání), který vydává. V literatuře můžete také najít taková jména tohoto druhu jako whistler a svityaga. Wigeon je stěhovavý pták, zimující ve východní Africe, Indočíně a jižní Asii.

Video: Kachní wigeon

Charakteristické vlastnosti tohoto druhu ptáků jsou:

  • život ve velkých hejnech, jejichž počet může být až několik tisíc;
  • povahou a zvyky připomínají husy;
  • přívětivost;
  • oblíbenými stanovišti jsou louky, bažiny a pole;
  • zvuk vydávaný jednotlivcem je podobný píšťalce;
  • milují teplo, netolerují silné mrazy, proto před nástupem chladného počasí odlétají, aby přezimovali v teplých podnebích;
  • vrátit se domů ze zimování, když sníh aktivně taje;
  • v potravinách jsou preferovány řasy.

Zajímavým faktem: Kachna wigeon, aby řasu dostala, nejen skloní hlavu do vody, ale v případě potřeby také otočí tlapky nahoru.

Vzhled a vlastnosti

Foto: Jak vypadá kachna Wigeon

Foto: Jak vypadá kachna Wigeon

Wigeon kachní v růstu dosahuje střední velikosti. Obvykle je délka těla dospělého 51 cm a hmotnost 1 kg. Tento pták má velmi elegantní barvu. Barva opeření je červeno-šedá s pruhy. Na těle kachny je velký znak bílé, zlaté nebo žluté barvy, který se nachází mezi zobákem a zadní částí hlavy. Od poloviny léta začne pták línat a měnit barvu peří. Wigeon kachna je poměrně podsaditá, tělo je pevně složené.

Pták se liší od ostatních kachen v následujících rysech:

  • vysoké čelo;
  • krátký krk;
  • dlouhý špičatý ocas;
  • krátký zobák.

Wigeon kachna je vlastníkem smaragdových peří, která se stanou viditelnými pro ostatní pouze při otevření křídel. Charakteristickým rysem puberty u mužů je výskyt bílých skvrn na křídlech. Staří jedinci takové skvrny nemají.

Průměrná délka života kachního wigeona v zajetí je v průměru 15 let. Ve svém přirozeném prostředí žijí ptáci o 2 až 3 roky déle. Při dlouhém procesu línání kachna neztrácí schopnost létat, protože letky vypadávají postupně a ne okamžitě.

Kde žije kachna wigeon?

Foto: Kachna Sviyaz v Rusku

Foto: Kachna Sviyaz v Rusku

Toto plemeno kachen našlo širokou distribuci v Rusku, Finsku, severní části Kavkazu a Skandinávii. Na ruské půdě žije velké množství v tajze (většinou pobřežní, při hledání potravy se dostanou do Arktidy), na pobřeží Okhotského moře a Kamčatky, v západní Sibiři, dolním toku Ob, na březích řek Volha a Ural. Evropská část Ruska kachnami prakticky neobývá.

Doma upřednostňuje wigeon malé otevřené nádrže v říčních otvorech bez bohaté vegetace. Na dně takových nádrží by mělo být hodně bahna a řas. Proto jsou oblíbenými stanovišti tohoto plemene ptáků bažiny, lesní jezera a stojaté vody.

Vzhledem k tomu, že je kachna wigeon teplomilná, odlétá k přezimování do teplých podnebí s mírným klimatem. Stanoviště závisí na obživě, protože jako potravu preferují mořskou rupii. Proto hejno létá tam, kde je v hojnosti. Jižní Asie, Indočína, Afrika, Středozemní moře – zde ptáci nejčastěji zimují v mořských zálivech a ústích řek. Pro let do zimy se schovejte ve velkých skupinách. Zpravidla na konci léta odlétají do teplejších podnebí, i když při teplém počasí mohou let odložit, až se ochladí.

Teď už víte, kde žije kachna wigeon. Pojďme zjistit, co jí.

Co jí kachna Wigeon?

Foto: Wigeon kachní v přírodě

Foto: Wigeon kachní v přírodě

Kachna Wigeon je vegetarián, i když může nechtěně pozřít různý hmyz, který se do jejího trávicího systému dostane spolu s rostlinami. Toto plemeno kachen dává přednost řasám, kořenům a nadzemním částem rostlin, které rostou na březích nádrží.

V tom jsou velmi podobné kachnám domácím. Způsobem krmení přitom vigáb připomíná husu, která se pase na trávníku, k tomu si vybírají travnaté louky a pole a jedí tam zrna a semena rostlin.

Toto plemeno kachny nemá zvláštní potápěčské schopnosti (i když se dokáže potápět a dokonce se ve vodě převalovat), takže je pro ni obtížné dostat potravu z vody. Přizpůsobují se, jsou blízko hejna potápěčských kachen nebo labutí a sbírají potravu, kterou dostanou.

Hlavní složky krmné základny kachny wigeon jsou:

  • vodní rostliny s ponořenými listy a dlouhými plazivými kořeny;
  • vodní rostliny jako lekníny;
  • okřehek malý;
  • vodní zelí;
  • krmné obiloviny;
  • zelené řasy;
  • rostliny se šťavnatými kořeny, které rostou na březích;
  • mořská tráva.

Zajímavým faktem: Ve Spojeném království byla odrůda mořská ruppie nazývána “wildgrass”, protože je oblíbenou pochoutkou tohoto plemene ptáků během zimy.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Wigeon kachna v letu

Foto: Wigeon kachna v letu

Kachny Wigeon se snaží vyhýbat otevřenému prostoru, preferují malé rybníky a řeky. Během denního světla vedou aktivní životní styl, ale někdy je lze vidět, jak přes den spí na vodě. Během spánku naklánějí hlavu na stranu. Od ostatních plemen kachen se wigeoni odlišují hlasem, který se výrazně liší od tradičního kvákání kachen. Zvuk je velmi podobný píšťalce, a proto kachna dostala své jméno vigeon.

Kachny tohoto plemene milují společnost, žijí v hejnu. Vyznačují se nejen přátelskostí, ale věrnost je charakteristickým znakem jejich charakteru. Kachny žijí v párech, přičemž samec, který si pro sebe našel partnerku, nebude nikdy obtěžovat jiného jedince.

Muži však nejsou usvědčeni z odpovědnosti – jsou to špatní otcové. Hnízdo opouštějí do několika dnů poté, co samice naklade vajíčka. Navíc samci nehnízdí, to je věc samice. Samice si naopak s kvalitou hnízda nijak zvlášť hlavu neláme, a tak jí jako hnízdiště může posloužit příhodné místo v houštinách trávy.

Aby ho zušlechtila, může přidat pouze podlahu ze svého peří. Charakteristickými rysy tohoto plemene kachen jsou také zvědavost, mírumilovnost a lenost, které jsou pro kachny tak netypické.

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Kachní kuřátka

Foto: Kachní kuřátka

Přátelská kachna wigeon preferuje život ve velkém hejnu, zejména pro zimování. Doma se ptáci choulí v malých skupinkách. Proces plné puberty končí u tohoto plemene kachen již v prvním roce života, ale zpravidla se začínají pářit až ve druhém roce.

K vytváření párů samců a samic dochází na podzim před odletem na zimování nebo při samotném letu. Procesem hnízdění jsou všichni jedinci rozděleni do párů. Manželské hry jsou tiché a spíše skromné. Samec neustále chodí vedle své vyvolené, roztahuje křídla a dává všem najevo, že je již „zaneprázdněná“. Proud dvojice doprovází hlasitý zvuk připomínající píšťalku.

Stavba hnízda je úkolem samice, samec se do procesu nezapojuje. Hnízdo se nachází v blízkosti nádrže v houštinách. Jako hnízdo si samice vyhrabe díru asi 7 cm a zakryje ji opeřením. Větvičky a jiná vegetace se stejně jako ostatní ptáci ke stavbě hnízda nepoužívají.

Samice klade vajíčka od konce jara do poloviny června, přičemž snáší až 10 vajec. Samice inkubuje vajíčka sama po dobu 25 dnů. Mláďata dospívají 45 dní, poté se osamostatní a mohou létat.

Čerstvě narozená mláďata zůstávají v hnízdě asi den (během této doby musí vyschnout) a poté spolu s matkou slezou do vody. Mláďata běhají rychle, plavou a dobře se potápějí. Již 45. den začínají létat. Na konci léta se mladí lidé sdružují do hejn a odlétají na zimoviště.

Přirozenými nepřáteli kachny jsou wigeon

Foto: Jak vypadá kachna Wigeon

Foto: Jak vypadá kachna Wigeon

Početná hejna kachen wigeon přitahují pozornost velkého množství dravců, suchozemských i létajících. Na zemi nepřátele kachen a jejich snůšek ohrožuje útok lišek, mývalů, lesních koček, kun, vyder, mývalů, divočáků, hadů.

Za letu se kachny stávají kořistí velkých ptáků: orlů, sokolů, sov atd. Kachní vejce loví vrány, straky a rackové. Ve vodních plochách jsou kachny neustále v nebezpečí, stávají se snadnou kořistí krokodýlů a velkých ryb: štik a sumců. Nepohrdněte kachnami tohoto plemene a parazity, takže mohou přenášet ptačí chřipku, helminty a klíšťata.

Příroda neobdařila kachny speciálními funkcemi sebeobrany proti útoku nepřátel. Na vodě, cítící cizí hluk, se okamžitě potápí a plave pryč od nebezpečí. Dospělci chrání soví potomstvo a v případě útoku na snůšku dravce se okamžitě vrhnou na nepřítele a mávnou křídly.

Dalším nebezpečným nepřítelem kachen je vigeon, muž, který po mnoho staletí loví lahodné drůbeží maso. Muž loví kachny pomocí loveckých psů, kteří snadno najdou a přinesou mršinu mrtvého ptáka procházejícího rákosím. Španěl odvádí vynikající práci při lovu na vodě.

Kachny jsou ale milovány nejen pro chutné maso. Již ve středověku lidé velmi oceňovali chmýří kajky, zlatoočky, šelmy. Kvůli Gogolovým zemím vedla knížata Kyjevské Rusi dokonce bratrovražedné války. Sběr kajky chmýří, sám o sobě nekrvavý, byl v severních zemích prováděn v tak velkém rozsahu, že jeden z faktorů narušení vedl ke snížení populací těchto kachen a donutil lidi je chránit.

A v naší době jsou náklady na tuto surovinu extrémně vysoké, takže prošívané bundy lze bezpečně připsat luxusním předmětům. Historie zná i exotičtější způsoby využití kachních surovin, např. kůže mořských mořských, oloupané z peří, byly svého času lemovány kožichy.

Stav populace a druhů

Foto: Samec a samice kachny wigeon

Foto: Samec a samice kachny wigeon

Populace kachen je rozšířena v Rusku, Skandinávii, na severním Kavkaze a ve Finsku. Někdy se na pobřeží arktických ostrovů vyskytují malé skupiny tohoto plemene ptáků. Také velká populace vigů žije v zónách tajgy. Břehy jezera Bajkal a jižní strana pohoří Altaj, Kamčatka, břehy Okhotského moře jsou také místem rozšířeného rozšíření tohoto ptáka.

Populace kachen wigeonů je považována za zcela běžnou. Stanoviště tohoto plemene kachen přesahuje 10 milionů metrů čtverečních. m. s populací 2,8 – 3,3 mil. jedinců. Navzdory skutečnosti, že člověk loví ptáka v průmyslovém měřítku, ornitologové se domnívají, že o počet jedinců ve volné přírodě není důvod. Zákaz odstřelu tohoto druhu kachního plemene tedy neexistuje. Drůbeží maso je uznáváno jako chutné, takže ho lidé aktivně loví.

Hlavní populace kachen wigeon dnes lze nalézt v:

wigeon kachna přátelský, loajální, ale líný jedinec. Je kořistí obrovského množství predátorů, a to jak na zemi, tak za letu. Tentýž jedinec je vegetarián, v jídle dává přednost mořské vegetaci. Populace ptáků je významná, přestože jsou aktivně loveni v průmyslovém měřítku.

Cestou lesní tundrou nebo tajgou na severní polokouli můžete potkat kachnu s vysokým obočím a krátkozobým wigeon. Tělo a křídla samce jsou pokryty šedým peřím a kontrastují s kaštanově zbarvenou hlavou a krkem. Samice nejsou tak jasné, což není překvapující – inkubují potomky, takže na sebe nemůžete upozornit.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-4

Popis a funkce

wigeon kachna dorůstá 45-50 centimetrů. Tělesná hmotnost samce je od 600 do 1100 gramů. Samice jsou lehčí od 500 g do kilogramu. Rozpětí křídel dosahuje 78-86 centimetrů. Vzhled tohoto vodního ptactva závisí na několika faktorech:

Během jara a června samec wigeona snadno rozeznatelné od samice. Hlava a krk jsou sytě kaštanové barvy, zdobené černými tečkami. Struma je červenošedá. Oblast mezi zobcem a zadní částí hlavy je označena světle žlutým nebo bílým pruhem. Horní část těla je šedá, zkřížená s tmavými linkami.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-1

V období páření se opeření samce velmi liší od opeření samice.

Peří krátkého ocasu jsou šedé, ale spodní část a jeho strany jsou inkoustové. Pokud zvedneš hejno kachen na křídle, tak holub v letu odhaluje bílé břicho. Podél ramene křídel jsou jasně viditelné bílé peří.

Na odtokové hraně každého křídla je jasně zelená skvrna, která se fialově leskne. Ornitologové tomu říkají zrcadlo. Špička namodralého zobáku je zdobena inkoustově zbarveným „nehtem“. Když se wigeon dostal na pevninu, obratně se vyrovnává s popelavými tlapami.

Po období páření, kdy samice naklade vajíčka, odlétá její partner línat, aby si převlékl „obřadní“ milostný outfit. Šedé opeření na zádech je nahrazeno hnědým. Na tomto pozadí jsou viditelné hnědé vlny. Ale na křídlech se stále chlubí atraktivní zrcadlo a bílé pruhy.

Ve srovnání s vaším partnerem samice wigeona vypadá skromněji, nezávisí na ročním období a manželských hrách. Peří je převážně hnědé s tmavými skvrnami. Méně pozoruhodné je i zrcadlo – je šedozelené.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-10

Její břicho je bílé. Modrošedý zobák, stejně jako samec, namodralý s uhlovou špičkou. Mládě vigů je velmi podobné zbarvení jako samice. To, že před vámi není dospělý, lze uhodnout díky černým skvrnám na břiše a bledšímu zrcadlu.

V závislosti na ročním období Wigeonův hlas mění se. Draka poznáte podle píšťalky, která mnohým připomíná vrzání gumové hračky. V období námluv kačer křičí hlasitěji, k píšťalce se přidává bzučení. U samice je hlas nižší a hrubší. Kvůli zvláštnostem své „písně“ získal vigeon mezi lidmi řadu přezdívek: fistula, sviyaga, whistler.

Poslouchejte hlas kachny wigeon

Poslouchejte hlas amerického wigeona

Sviyaz je druh, který patří do řádu Anseriformes, čeledi kachen, rodu kachen říčních. Existují tři druhy tohoto ptáka:

  • Euroasijský;
  • Americký;
  • luxusní.

Kdysi byl ostrov Amsterdam v Indickém oceánu obýván amsterdamským nelétavým wigeonem. Tento druh byl však koncem XNUMX. století vyhuben.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-7

Euroasijský vižník vyskytuje se v Evropě (Island, Skotsko, severní Anglie, Skandinávie, Finsko). Tento pták se také rozmnožuje v severním Kazachstánu. Nejčastěji se však vyskytuje v Rusku. Velké populace se raději usazují severně od Leningradské oblasti.

Pták se cítí dobře v oblasti Archangelsk. Na Sibiři hnízdí hejna kachen až na severním okraji tajgy a nacházejí se na jihu jezera Bajkal. Kamčatka a Čukotka jsou jeho obvyklá stanoviště. Střední pruh v evropské části Ruska je pro ni neatraktivní, takže hnízdiště se zde nacházejí jen zřídka.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-6

Americký wigeon – pták žijící v Novém světě. Přestože je oblast rozšíření poměrně široká, tato kachna se nenachází v severních oblastech Aljašky a Kanady. Nenachází se ani v Severní a Jižní Dakotě, Idahu, Minnesotě, Coloradu, Oregonu a východním Washingtonu. Tento druh je navenek velmi podobný svému euroasijskému příbuznému.

Chcete-li pozorovat luxusního wigeona, budete muset jít do Jižní Ameriky: Chile, Uruguay, Falklandské ostrovy, Argentina jsou biotopy tohoto druhu. Na rozdíl od ostatních dvou druhů je hlava jihoamerického obyvatele zelená s kovovým nádechem, bílými tvářemi a čelem.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-15

Životní styl a stanoviště

Wigeoni nejsou individualisté a raději dělají vše kolektivně: krmí se, migrují na jih a zpět, hnízdí. Tyto kachny jako vodní ptactvo preferují sladkovodní nádrže se slabým proudem nebo dokonce se stojatou vodou. Mohou to být jezera tajgy, stojaté vody tichých nížinných řek, mokřady.

Wigeon se vyhýbá velkým otevřeným prostorům. Ideální by byla ta nádrž, vedle které je vzácný les a mírně se svažující břeh je pokrytý luční trávou. Během zimování však kachní hejna obývají i mořské zátoky, chráněné před větrem kameny.

Přestože je vigeon stěhovavý pták, existuje malá populace, která si vybrala Britské ostrovy a nikdy je neopustí. Hejna kachen létají na zimování v září. Migrační trasy a konečný cíl závisí na hnízdištích. Islandská skupina tedy migruje do Irska a Skotska, které podle lidských měřítek nelze ani nazvat jihem.

Opeření obyvatelé Sibiře a Kazachstánu míří ke břehům Kaspického a Černého moře, buď na jih Evropy, nebo na Pyrenejský poloostrov. Z východu létají ptáci na Blízký východ nebo dokonce do Afriky, někdy se dostanou do Tanzanie. Vrátí se na místa hnízdění Wigeon na jaře kolem poloviny dubna. V tuto chvíli jsou páry již vytvořeny.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-5

Reprodukce a délka života

I na podzim nebo při jarním stěhování domů se tvoří páry. Paruci jsou monogamní: po výběru partnera se samec nestará o ostatní ptáky. Ve věku jednoho roku kachny dosáhnou pohlavní dospělosti a mohou vstoupit do páření.

Káčer roztáhne své peří, čímž předvede všechnu svou krásu, a začne popisovat kruhy ve vodě, aby zapůsobil na samici, která se mu líbí. Zvedne hlavu a hlasitě křičí, čímž se odváží soupeři. Stává se, že nějaký mladý kačer nenajde partnera, pak se snaží ulovit zpět již tak zaneprázdněnou samičku. Pak může boj přerušit mírový rituál.

Po milostných hrátkách přistoupí samice k úpravě hnízda. Kachna si najde odlehlé místo u vody. Visící větve keřů, pobřežní tráva, kořeny stromů ji skrývají před nežádoucími zraky.

Wigeon nelze nazvat vynikajícím stavitelem: budoucí „kolébka“ je díra v zemi o průměru asi 5-8 centimetrů. Dno je lemováno stébly trávy a malými větvičkami. Zatímco samice inkubuje vajíčka, hromadí se vrstva prachového peří a peří od matky.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-11

Kachna klade vejce koncem jara – začátkem léta. Snůšku tvoří zpravidla 6-10, méně často 12 varlat jemné krémové barvy. Tón je rovnoměrný, bez skvrn a skvrn. Na délku vejce dosahují 4-5 centimetrů.

Krátce poté, co začne inkubace, kačeri opustí své kamarády a odletí línat. V tomto období je lze nalézt na jezerech v západní Sibiři, v republice Komi (horní Pečora), na dolním toku Ob, Ural a Volha. V Evropě si vigové vybírají k línání pobřežní pláně

Asi po 25 dnech se líhnou mláďata vigů. Celé dny sedí v hnízdě a usychají. Poté jsou již schopni následovat svou matku, aby se dostali k vodě a plavali. Tělo kachňat je pokryto hustým prachovým peřím.

Postupná výměna peřím trvá zhruba měsíc a půl. Jakmile se tak stane, mládě se postaví na křídlo a začne si samo získávat potravu. V přirozeném prostředí žije wigeon až tři roky. V zajetí, kde je nebezpečí vyloučeno, může kachna žít čtyřikrát až pětkrát déle.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-12

Jídlo

Obvyklá potrava wigeona je výhradně rostlinná strava. Tito ptáci, kteří jedí trávu a semena, samozřejmě také polykají hmyz, ale nejsou základem ptačího stolu. Hlavní nabídkou těchto kachen jsou bylinky rostoucí ve vodní nebo přímořské zóně. Konzumují se zelené stonky i kořeny. V mnohem menší míře se wigeon živí semeny a obilovinami.

Z vodních rostlin lze jmenovat: okřehek, bahenní květ, jezírko, elodea (jinak vodní mor), vallisneria. Z pobřežních druhů žere vigeon deštník susak, burr, ohnutá tráva. V zimě se v důsledku migrace na jiná území mění jídelníček.

Ptáci konzumují to, co lze nalézt v mořských zátokách: řasy a také vytrvalý úhoř mořský. V některých letech je množství řas výrazně sníženo v důsledku nemocí. Pak se vigáb krmí ve sladké vodě nebo dokonce létá spásat obilné plodiny.

Navzdory skutečnosti, že vigeon je vodní ptactvo, nelze jej nazvat dobrým potápěčem. Není divu, že tyto ptáky lze vidět ve stejné nádrži s labutěmi nebo potápějícími se kachnami, protože vytahují ze dna potravu, která je pro wigeona nedostupná.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-13

lov holubů

V Červené knize je stav ochrany wigeona označen jako Least Consern (LC). To znamená, že tomuto druhu nehrozí vyhynutí. Populace těchto ptáků je početná. V Rusku je povolen lov šesti druhů kachen:

  • wigeon;
  • modrozelená píšťalka;
  • lopata;
  • divoká kachna;
  • šedá kachna;
  • pintail.

Ti, kteří vyzkoušeli maso vigeon, zaznamenali jemnou chuť. Po oškubání jatečně upraveného těla a odstranění veškerého přebytku bude čistá hmotnost asi 470 gramů. lov holubů, jako každá jiná hra, začíná získáním licence. Abyste mohli doklady odevzdat včas, potřebujete znát podmínky a pravidla pro vydávání povolení, která jsou stanovena krajskými úřady.

Důležité je také vědět, kdy je lov povolen. V souladu se zákonem začíná jarní období lovu 1. března a končí 16. června. Termíny pro období léto-podzim se liší podle regionu.

Na jaře se smí bít pouze kačery. V létě a na podzim můžete střílet kachny ze stébel, na přiblížení nebo z lodi (musí být vypnutý motor). Od srpna je povoleno používat lovecké psy.

Skradok je úkryt, díky kterému je lovec pro zvěř neviditelný. Je uspořádán následovně: prohlubeň v zemi je pokryta konstrukcí tyčí, které jsou nahoře vystlány trávou a větvemi. V kůži je vytvořena malá dírka. Chata je obvykle postavena ve vzdálenosti 2-5 metrů od okraje vody. Pokud se lov provádí na jaře, teple se oblečte, jinak můžete zmrznout v záloze.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-14

Aby samec doletěl na správné místo, spustí se do vody 2-3 gumové vycpané samice. Aby na ně lovec upozornil, píská na píšťalku napodobující hlas kachny. Strašáky musí být ze vzduchu dobře viditelné. Je skvělé, když jsou poblíž malé ostrůvky nebo otevřené rožně – ptáci na nich rádi odpočívají.

Wigeon je snadnou kořistí v období línání. Pokud u jiných ptáků dochází k výměně peří postupně, pak tato kachna ztratí veškeré opeření najednou. V tomto stavu je obtížné létat a tento typ kachny se stává velmi zranitelným.

V závislosti na ročním období se pro wigeona odebírá jiný zlomek. Je to způsobeno tím, že ptáci postupně tloustnou, po línání vytvářejí silné opeření a v zimě jsou zcela izolováni.

Aby nedošlo k vyřazení ptáků zakázaných pro kořist, můžete střílet pouze tehdy, když je cíl jasně viditelný. Je lepší nastudovat předem připojení na fotografiiaby nedošlo k omylu. Dobrý lovec nikdy neopustí zraněná zvířata, jinak bude pták trpět. Lov není jen sportovním zájmem nebo získáváním potravy, ale také velkou zodpovědností.

Wigeon-kachna-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-wigeon-3

Zajímavá fakta

Wigeon je společenský pták. Na nádržích můžete najít velká hejna těchto upovídaných, hlučných kachen, čítající několik tisíc jedinců. Americký wigeon občas zalétá na velitelské ostrovy, stejně jako na Čukotku. Je schopna se křížit s euroasijkou.

Někdy jsou wigeoni chyceni a drženi v zajetí. Pokud jsou splněny všechny podmínky, kachna se úspěšně rozmnoží. Přitom, jak již bylo zmíněno, v zajetí žije kachna mnohem déle než v přirozeném prostředí.

Existují však lidé, kteří chovají wigeona doma jako domácího mazlíčka. Je mírumilovná a ochotně se nechá hladit a koupat v koupelně. Ve slovníku Vladimíra Dahla lze pro tuto kachnu najít i další názvy: zrzavá, němá, bělobřichá, píšťalka.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: