Křepelka: popis, životní styl, distribuce

Křepelka

Křepelka – je považována za nejběžnějšího (volně žijícího) ptáka žijícího na našem území. Tito ptáci jsou pro lidi zvláště zajímavé, takže jsou sezónně loveni. Kromě toho se křepelky chovají v drůbežárnách a v domácnostech. Nejen maso těchto ptáků je ceněno, ale také jejich vejce, která mají léčivé vlastnosti. Pták sice není ohromující velikostí, ale není jednoduchý a musíte o něm něco vědět.

Křepelka: popis

Křepelka patří do čeledi bažantovitých, která zahrnuje osm druhů. Všechny druhy se od sebe liší jak velikostí, tak životním stylem, který závisí i na stanovišti.

Navzdory rozdílům je tato rodina spojena těmito faktory:

  • Mnohoženství.
  • Samci mají několik samic.
  • Muži mají výrazné sekundární pohlavní znaky.
  • Barva opeření samic není tak jasná jako u samců.
  • Na zadním okraji hrudní kosti je charakteristický zářez a na zadním prstu krátká falanga.
  • Přítomnost ostruh, stejně jako zaoblená křídla.

Křepelky sice umí létat, ale jen zřídka. Tělo těchto ptáků vypadá poměrně těžké, protáhlé. Ale křepelky běhají dost rychle. Upřednostňují pobyt v rodinách, kde si hnízda tvoří na povrchu země mezi keři nebo ve vysoké trávě. Jejich způsob života představuje nebezpečí pro jejich živobytí, protože se stávají kořistí mnoha predátorů, včetně lovců. Maso těchto ptáků je vysoce ceněno a používají ho kulinární specialisté v mnoha zemích k přípravě velmi chutných pokrmů.

Zajímavý moment! Někteří členové této rodiny jsou schopni se navzájem pářit.

V období páření mezi sebou samci bojují o právo oplodnit samici. Samice kladou vajíčka do prohlubní vytvořených na povrchu země a izolovaných suchou trávou a větvemi. Většina rodin tvoří malé skupiny.

Внешний вид

Křepelky jsou malí ptáci, jejichž délka těla je od 15 do 23 cm a jejich hmotnost se pohybuje v rozmezí 90 – 131 gramů v závislosti na pohlaví. Pták má šedou barvu peří s bílými skvrnami, což mu umožňuje zůstat neviditelný v suché trávě. Oblast hlavy, zad a ocasu se vyznačuje přítomností pruhů plavého odstínu a nad očima jsou vidět oblouky bílé. Tvar těla lze nazvat aerodynamickým, zatímco tělo je poměrně kompaktní a krátký ocas a tenká křídla umožňují ptákovi rychle nabrat rychlost. Peří ptáka není přizpůsobeno vysoké vlhkosti, ale při vysokých teplotách poskytuje pohodlné životní podmínky.

Křepelky se vyznačují přítomností krátkých křídel, která nepřesahují tělo a těsně přiléhají k tělu. Hlava je poměrně malá, nasazená na tenkém, ale dlouhém krku. Tlapy jsou silné a masivní, poskytují ptákům rychlý běh a také schopnost kopat v zemi, aby našli potravu, včetně tvoření hnízd. Navzdory přítomnosti silných drápů na tlapkách nejsou určeny k ochraně před predátory. Již ve třetím týdnu života se začínají objevovat sexuální rozdíly, zatímco samci rostou mnohem rychleji a rychleji přibývají na váze.

Důležitý rozdíl! Navzdory tomu, že křepelky patří do rodiny „bažantů“, nemají ostruhy, bez ohledu na pohlaví jedinců.

Samce lze od samic odlišit podle oblasti hrudníku, protože barva této části těla samců je načervenalá, zatímco u samic je oblast hrudníku bílá a poblíž zobáku a nad očima vynikají žluté tříslové znaky. Přestože jsou samci větší než samice, v případě nebezpečí raději využívají rychlý běh. Drápy na tlapkách používají v období páření k boji se svými příbuznými.

Kde žijí

Křepelky žijí v rozsáhlých oblastech, kde jsou zajímavé jako komerční ptáci.

Tito ptáci se nacházejí:

  • Na území Evropy.
  • V rozlehlosti severní Afriky.
  • Na západních územích Asie.
  • Na Madagaskaru.
  • Východně od jezera Bajkal a dále po celém centrálním pásu Ruska.

Na území naší země se vyskytují dva druhy křepelek: křepelka evropská a křepelka japonská. Japonský druh křepelek byl kdysi v Japonsku domestikován, takže se zde pěstují především v zajetí a v přírodních podmínkách se tyto ptáky prakticky nevyskytují. Nejčastěji se můžete setkat s křepelkou evropskou, která vede kočovný způsob života a může migrovat na značné vzdálenosti při hledání pohodlných stanovišť. Tyto ptáky lze nalézt na území Blízkého Íránu a Turkmenistánu. Ve středním Rusku se tito ptáci objevují na začátku května se svými dospělými potomky.

Важный момент! Na území naší země nejraději loví křepelky v době, kdy tito ptáci začínají odlétat na zimování do teplejších oblastí. Když se mnoho ptáků vznese do vzduchu, je snadné je zabít pistolí. Aby bylo hledání zvěře snadné, berou myslivci s sebou lovecké psy.

Jejich oblíbené stanoviště je spojeno s loukami a poli, stejně jako stepi, zatímco pták se vyhýbá lesním houštinám. To je způsobeno jeho rysy života, zejména proto, že upřednostňuje stavbu hnízd na povrchu země. Dobře snášejí suché klimatické podmínky, nesnášejí však nízké teploty.

Co jí

Co jí

Tito ptáci jsou považováni za všežravé obyvatele polí, luk a stepí, protože jejich strava se skládá z různých potravin, včetně zvířat. Tito ptáci tráví značnou část svého života v drsných podmínkách středního pásma naší země a živí se travními semeny, bylinami a také kořenovým systémem. Potomci narození na svět nejraději konzumují potraviny s vysokým obsahem bílkovin, zastoupené larvami brouků, žížalami a jiným „měkkým“ hmyzem.

Po dozrání pták přechází na výživu složkami rostlinného původu, protože bílkoviny již nejsou potřebné pro jejich růst. Je velmi důležité, aby kuřata vyrostla a létala za pouhý měsíc, aby byla připravena na dlouhý let do vzdálených zemí, takže potřebují hodně bílkovin. Při nedostatku potravin s vysokým obsahem bílkovin ve stravě mláďata nezískají včas potřebné množství energie a budou muset zůstat. V důsledku toho buď zemřou, nebo je vezmou přirození nepřátelé.

Křepelky se často chovají doma. V tomto případě je jejich strava poněkud odlišná. Aby byla kuřatům poskytnuta strava s vysokým obsahem bílkovin, krmí se tvarohem, který se smíchá s natvrdo uvařeným vejcem. Aby se taková hmota neslepila, smícháme tuto směs také s kukuřičnou krupicí.

Krmivo pro kuřata není vhodné pro křepelky, proto je lepší krmit dospělé ptáky hotovými továrními krmivy pro křepelky. Taková krmiva jsou vyvážená z hlediska nutričních složek a v důsledku toho domácí křepelky rychle rostou, přibývají na váze a začínají snášet vejce. Poměrně často jsou taková krmiva nahrazována vlastními recepturami krmiva, mezi které patří kukuřice a proso, s přídavkem tvarohu a vařených vajec.

Zajímavé vědět! Gastrointestinální trakt těchto ptáků může strávit kuřecí maso, pokud je vařené. Tímto masem lze tedy nahradit jejich „divokou“ stravu, reprezentovanou různými štěnicemi a červy.

Domácím křepelkám je přípustné dávat různé zelené, včetně jemně zelené cibule, aby se zvýšila jejich imunita. V zimě lze do jejich stravy přidat nasekanou suchou trávu.

Kromě toho lze domácí křepelky krmit:

  • Rybí kosti nebo rybí moučka.
  • Slunečnicová semínka nebo semínka obilnin.
  • Hrášek a drcené vaječné skořápky.
  • Dejte sůl.
  • Drcené skořápky jako doplněk vápníku.

Charakter a životní styl

Křepelky představují mírumilovné ptáky, kteří se chrání před přirozenými nepřáteli pouze svou maskovací barvou peří. S nástupem podzimu se tito ptáci stěhují do zemědělských pozemků, kde nacházejí zbytky plodin a zeleniny. Díky tomu křepelky rychle přibývají na váze, včetně nadváhy, a proto často hynou během letů. Když teplota vzduchu začne klesat pod nulu, ptáci se připravují na let do zimy. V tomto období se potomci již zvedli na křídlo a zesílili. Ptáci začínají tvořit četná hejna. V oblastech, kde převládají teploty nad nulou, mohou křepelky zůstat na svých bývalých hnízdištích roky, ačkoli tito ptáci jsou náchylnější k migraci.

Lety jsou pro ptáky vážnou zkouškou, takže nejsilnější jedinci přežijí. Lze si jen představit, jak dlouho trvá, než ptáci doletí z východní Sibiře na území Indie. Když začnou panovat nízké teploty, ptáci se musí schoulit do skupin, aby se během noci zahřáli. Z území na jihu naší země tito ptáci odlétají v září až říjnu.

Kvůli zvláštní stavbě těla a také kvůli krátkým křídlům musí křepelky několikrát zastavit. Tento faktor negativně ovlivňuje jejich početnost, neboť tváří v tvář lovcům, ale i různým predátorům čelí řadě nebezpečí. Na konci migrace ztratí ptáci až 30 procent svého počtu. Díky houževnatým tlapkám se křepelkám daří získávat potravu pro sebe kypřením tvrdé půdy. Ptáci zároveň neumožňují kontaminaci jejich peří. Každý den si po dlouhou dobu čistí opeření, čímž se zbavují nejen nečistot, ale i parazitů. Čistí si nejen peří, ale i hnízda, což svědčí o čistotě ptáků.

Každá samice má své hnízdo, ale samci ne a nepotřebují ho. Faktem je, že samci jsou zaneprázdněni tím, že jsou neustále ve službě a chrání své rodiny před možným nebezpečím. Hnízdo je malá prohlubeň (díra) v zemi, kterou pomocí svých mocných tlap vytváří pták. Poté je dno díry položeno suchou trávou a větvemi.

Rozmnožování a potomci

Křepelky zpravidla tvoří malé skupiny, které zahrnují až jeden a půl nebo dvě desítky jedinců. Vznik takových skupin má významný dopad na přežití druhu v tak drsných podmínkách. Každá skupina zahrnuje několik samic a také několik samců, a to takovým způsobem, že jeden samec může oplodnit několik samic. Koncem května nebo začátkem června, kdy začíná převládat kladná teplota, začíná u ptáků období rozmnožování. Samci jsou v tomto období zaneprázdněni hledáním párů, přičemž se mohou zapojit do bojů o právo vlastnit samičku. Často organizují “koncerty” a samice si vybírají partnery podle hlasových údajů.

Důležitý fakt! Křepelčí zápasy, stejně jako kohoutí zápasy, jsou v některých zemích velmi populární. Na rozdíl od kohoutích zápasů nejsou křepelky tak krvavé, protože křepelkám chybí ostruhy.

Po narození začínají samice klást vajíčka po dosažení jednoho roku věku, což je u ptáků, kteří se vyvíjejí poměrně rychle, poměrně pozdě. Samice ale může snést až dvě desítky vajec, což je třikrát více ve srovnání s kuřaty. Samice sama tvoří a vybavuje hnízdo, aby mohla naklást vajíčka. Ptáci hnízdí v místech, kde je dostatek potravy, takže jejich hnízda často sousedí s zemědělskou půdou.

Aby se mláďatům v hnízdě udělalo pohodlí, používá samice k výbavě i své chmýří. Samci se neúčastní procesu inkubace vajíček samičkou, takže samice někdy musí hladovět. Během tohoto období je samice nejzranitelnější vůči přirozeným nepřátelům, jako jsou její potomci.

Potomek, který se narodil, je poměrně silný a nezávislý. Po měsíci a půl mají všechny vlastnosti dospělých ptáků. Po porodu si mláďata samostatně hledají potravu a sama unikají predátorům. Samice mohou organizovat něco jako školku, kdy se několik samic stará o početné potomky.

Křepelky, které sedí na hnízdě a líhnou se vejce, mohou oklamat dravce tím, že předstírají, že jsou zraněným ptákem. Malými úlety tedy dravce odnese z hnízda a poté se vrátí na své původní místo a predátorovi nezbude nic.

Přirození nepřátelé křepelek

Křepelky jsou součástí stravy mnoha predátorů, jako jsou:

  • Fox. Lišky loví křepelky během temné denní doby, kdy pták nemůže v noci uniknout z útoku a schová se v husté trávě. Lišky jsou považovány za hlavní přirozené nepřátele těchto ptáků, protože právě ony ovlivňují jejich celkovou populaci.
  • Vlk. Tito poměrně velcí predátoři žijící v lesním pásmu sice loví křepelky, ale pouze v době nedostatku potravy. Navzdory touze jíst křepelky není pro vlka tak snadné chytit hbitého ptáka.
  • Fretka, lasička, hranostaj a kuna jsou považováni za vynikající lovce křepelek, protože jsou stejně rychlí a hbití. Ve skutečnosti tito predátoři spíše ničí křepelčí hnízda a mají zájem o kuřata.
  • Sokol a jestřáb. Tito draví ptáci raději následují hejna křepelek a poskytují si potravu na dlouhou dobu.
  • Křeček, gopher a další hlodavci více ničí hnízda křepelek, hodují na jejich vejcích, protože si nedokážou poradit s dospělými ptáky.

I přes přítomnost tolika přirozených nepřátel křepelky příliš netrpí a jejich počet se tím nijak nesnižuje. Hlavním nepřítelem křepelek je člověk, jehož lov značně poškozuje počet těchto ptáků. Díky aktivnímu lovu je tento druh na pokraji vyhynutí.

Stav populace a druhů

Křepelky jsou ptáci, o které se zajímá jak sportovní lov, tak i lov pro maso. Nejvýraznější vliv na početnost křepelek měl lov za sovětské éry, zejména v průmyslovém měřítku. V rozsáhlých lesostepích tito ptáci téměř úplně zmizeli. V tomto období byly zničeny dva druhy zástupců čeledi bažantovitých. Vzhledem k tomu, že se tento druh vyznačuje vysokou plodností, dokázali tito ptáci odolat náporu lidí.

Chov křepelek v zajetí sehrál velmi důležitou roli v udržení počtu těchto ptáků. Japonci si v minulém století ochočili japonské křepelky jejich chovem v drůbežích farmách. Díky tomu, že na ptactvu nebyly prováděny šlechtitelské práce, bylo možné tento druh zachovat doslova v jeho dřívější podobě. Pokles počtu těchto ptáků je spojen s velmi významným antropogenním faktorem – obděláváním zemědělské půdy.

Pokles počtu je způsoben:

  • S ničením jejich přirozeného prostředí. Samice umíraly ve velkém pod koly zemědělských vozidel, protože nemohly opustit hnízdo a plnily svou mateřskou povinnost.
  • Použití chemie na polích k získání velké úrody a také k její ochraně před škůdci vedlo k hromadnému úhynu křepelek.
  • Masové obdělávání půdy vedlo k tomu, že ptáci museli hledat pro svůj životní prostor pohodlnější území a bylo jich stále méně.

V současné době je obtížné uvést byť jen přibližný počet těchto ptáků, ale je jisté, že tento druh není na pokraji vyhynutí a jeho ochrana není nutná. Vzhledem k tomu, že se v poslední době křepelky aktivně chovaly na drůbežích farmách i v domácnostech, jejich počet se za pouhé půlstoletí zotavil a neustále roste.

Křepelky jsou ptáci s chutným masem a cennými vejci, dietního charakteru. Tito ptáci, kteří žijí v přírodních podmínkách, tvoří velmi důležitý řetězec ve výživě mnoha živých tvorů přírody a pro člověka jsou stejně důležitým řetězcem a maso a vejce lze produkovat ve velkém množství, aniž by došlo k poškození jejich počtu. Udržování takového ptáka doma není spojeno s žádnými obtížemi, ale to vůbec neznamená, že je vše jednoduché. Stejně jako v každém podnikání jsou zapotřebí znalosti a trpělivost, stejně jako schopnost vytvářet podmínky pro zadržení.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: