Charakteristika kachny šedé

Irina Gruzdilovich, oz. Lukomlskoye, Chashniksky okres (Vitebská oblast)

Na severu a ve středním pásu Běloruska je vzácný, na jihu je to častější, ale málo početný hnízdící, stěhovavý a tranzitní stěhovavý pták. V malém množství se vyskytuje v nivách řek Pripjať a Jaselda, na jezerech Pripjatské Polisje. V republice se kachna popelavá vyskytuje pravidelně na jarních a podzimních tahech, početnost druhu na hnízdění je nízká, občas zimuje. Severní hranice jeho rozšíření prochází územím Běloruska.

Gennadij Ardjuk, vdhr. Loshitsa, Minsk

Gennadij Ardjuk, vdhr. Loshitsa, Minsk

Středně velká kachna, menší než kachna divoká, ale větší než čírka. Vypadá jako menší kopie kachny divoké, ale o něco elegantnější. Obecné zbarvení šedé. Kačery v chovném pírku jsou na rozdíl od kačerů jiných říčních kachen zcela pokryty šedým pruhovaným vzorem. V chovném opeření jsou samčí hlava a krk světle šedé s malými skvrnami, temeno hlavy je tmavě hnědé. Zadní strana krku a boky těla jsou šedé s černě pruhovaným peřím. Zadní strana je šedohnědá. Bedra, záď a podocasní pokrývky jsou sametově černé. Struma a horní část hrudníku jsou tmavě šedé se šupinatými vlnkami. Boky s příčnými černými vlnitými pruhy. Spodní část hrudníku je bílá se slabě příčně pruhovanou kresbou, břicho je bělavé. Primární jsou šedá, první čtyři sekundární pera jsou popelavě šedá, střední jsou bílá a zadní končetiny jsou šedé. Axilární bílá. Z dálky je zrcadlo dvoubarevné: vzadu napůl jasně bílé (což je velmi dobře vidět), vpředu tlustě černé. Bližší zkoumání však ukazuje, že zrcadlo je tříbarevné: zespodu šedohnědé, nahoře pak sametově černobílé. Obě verze zrcadla jsou uváděny z důvodu vyloučení záměny – kdy některé zdroje označují dvoubarevné a jiné tříbarevné zrcadlo. Malé kryty křídel jsou hnědošedé, kryty středních křídel jsou zrzavé, kryty větších křídel jsou sametově černé. Kormidla jsou šedá s bílými vršky. V letním opeření jsou samci světlejší než samice, ramenní peří bez znatelných okrajů, častá malá příčná kresba na hrudi. Po stranách jsou velké široké příčné skvrny a ne vzor ve tvaru V, jako u samic. Hlava bez výrazných podélných tmavých pruhů. Zobák je břidlicově šedý, téměř černý, v létě bledne a zbarvuje se podobně jako samice. Tlapky jsou oranžově žluté s tmavými pavučiny. Duhovka je světle šedá.

Irina Gruzdilovich, vdhr. Loshitsa, Minsk

Irina Gruzdilovich, vdhr. Loshitsa, Minsk

Barva samice je jednobarevná. Hřbet je tmavě hnědý se světlými příčnými pruhy a rezavými okraji na peří. Břicho je šedé s velkými podélnými tmavými pruhy. Hrudník a boky s rezavým povlakem a stejnými podélnými tmavými skvrnami. Barva křídel je stejná jako u samců, ale bez hnědé a kaštanové barvy. Od ostatních kachen se liší svým bílým zrcadlem, které je dobře viditelné u létajícího ptáka. U mladých samic (první jaro) je bílá část areoletu úzká, lze ji z dálky přehlédnout. Zobák je podél hřebene hnědočerný se žlutooranžovými okraji u úst a černými tečkami podél okrajů dolní čelisti a někdy i dolní čelisti. Tlapky špinavě oranžové s tmavými sítěmi. Duhovka je světle šedá.

Mláďata jsou ženského zbarvení, ale zespodu pestřejší a nahoře tmavší. Břicho není čistě bílé, jako u dospělých ptáků, ale s rozmazanými šedými pruhy. U létajícího ptáka je na hrudi zespodu vidět tmavý obvaz, světlé břicho a světlá podkřídla. Obecně platí, že mláďata vypadají tmavší než samice. Vzor areolet u mladých samců je podobný jako u dospělých samců, ale poněkud matnější. Již v tomto věku se samci od samic liší matnou černou, téměř bez pruhů, čepice a zadku. Mladiství samci obecně nemají tmavé skvrny na zobácích jako samice, ale tato vlastnost někdy „chybí“. Jednoroční samci (2. kalendářní rok) se na jaře od starších liší hnědým nádechem na hřbetě, šedou „špínou“ na areoletu a břiše.

Váha muže 560-1200 g, samice 500-980 g. Délka těla (obě pohlaví) 44-56 cm, rozpětí křídel 82-89 cm.

Mláďata ochmýřená jsou žluto-béžová, stejně jako ostatní kachny, s tenkým tmavým proužkem přes oko a tmavou skvrnou vespod.

Inna Subbotina, Tivali Park, Minsk

Inna Subbotina, Tivali Park, Minsk

Na jaře a v jiných obdobích, kdy jsou kachny spárovány, je šedá kachna snadno rozpoznatelná, protože pouze u tohoto druhu na dálku mají samec a samice podobnou barvu.

Zbarvení samic a mláďat je podobné jako u kachny divoké, od níž je odlišuje užší, úhlednější zobák s jemným přechodem z hnědé barvy jeho středních do žlutých tónů po stranách. Na zobáku nejsou žádné nepravidelně tvarované hnědé skvrny. Samice mají stejně jako kachna divoká nejširší a nejjasnější světlé lemy na ramenních peřích, u samců tyto lemy téměř nejsou vyjádřeny.

Hlas samce je krátký hvizd s chraplavým koncem „lit-cree. ”, – je slyšet hlavně v období páření. Hlas je podobný hlasu kachny divoké, jen slabší. Podle Rjabitseva je mužský hlas znělým hlubokým „krrre“ nebo „krrrek“; kvákání samice je velmi podobné hlasu kachny divoké. A podle Kouzova je hlas kačera v období páření znělým „pípnutím“, hlasitějším a delším než lopaty, při páření se často vydává v dlouhých sériích. Kvákání samice je podobné hlasu kachny divoké, je však o něco vyšší v témbru a není tak dunivý.

Vladimir Bondar, Bykhov okres (Mogilev region)

Vladimir Bondar, Bykhov okres (Mogilev region)

Při migraci v Bělorusku to není téměř patrné, protože během migrace netvoří velká hejna a na hnízdiště přilétá o několik týdnů později než kachna divoká. Přilétá v březnu – první polovině května. Jarní průchod – druhá dekáda dubna – druhá dekáda května. Obývá vodní plochy v otevřených nebo křovinatých oblastech, především v záplavových oblastech. Drží se v tajnosti než kachna divoká.

Během zimování se tvoří páry kachen šedých, ale v chovných oblastech pokračují hry na páření jedné samice a několika samců najednou. Kachna šedá hnízdí později než kachna divoká – v květnu – červnu, kdy mají kachna divoká mláďata; ostatní ekologické charakteristiky jsou podobné.

Pro hnízdění si častěji vybírá vodní plochy v zalesněných oblastech, ale vyhýbá se hlubokým jezerům s lesními břehy. Přednost se dává křovinatým údolím řek a jezer s velkými otevřenými mělkými vodami. Předpokladem pro obývání je přítomnost bohaté vodní vegetace, otevřené rozlohy. Kachna popelavá přitom hnízdí na kanálech zarostlých křovinami a zásobních tůních rozsáhlých rekultivačních systémů, na rybnících.

Stejně jako ostatní druhy kachen se někdy usadí ve velkých koloniích racků.

Makoto Miharu, nar. Myš, Minsk. CC BY-NC-SA 4.0

Makoto Miharu, nar. Myš, Minsk. CC BY-NC-SA 4.0

Hnízdo je uspořádáno na břehu, nedaleko od břehu (ne dále než 15 m od břehu), zpravidla na suchém místě, dobře pokrytém větvemi keřů nebo malých stromů, stejně jako loňské vysoké tráva. Někdy může být výjimečně hnízdo zcela otevřené. Ochotně hnízdí na otevřených ostrůvcích s vysokou trávou a zejména v koloniích racka černohlavého. Hnízda jsou častěji umístěna v trsech kopřiv, pod keřem, v koloniích racků mohou být uspořádána otevřeně.

Hnízdo, v mnohém podobné hnízdu kachny divoké, je díra pečlivě vyhrabaná v půdě, vystlaná suchou trávou. Oproti jiným kachnám vystýlá hnízdo silnější vrstvou suché trávy. Hnízdní otvor bývá mělký a výstelka v podobě válečků se často zvedá nad hnízdem. S výskytem vajec v hnízdě se hromadí tmavě hnědé chmýří s příměsí jednotlivých peří s tmavými špičkami. S nimi samice, opouštějící hnízdo během inkubační doby, pokrývá zdivo. Výška hnízda 12 cm, průměr 25 cm; hloubka podnosu 6 cm, průměr 20 cm.

Natalya Kaporikova, Studentský park, Minsk

Natalya Kaporikova, Studentský park, Minsk

V plné snůšce je 8-12 (obvykle 9-10) vajec s hladkou, obvykle bez lesku skořápky. Jsou o něco menší než u kachny divoké, téměř bílé s krémově nažloutlým, nazelenalým nebo olivovým nádechem. Hmotnost vejce 42 g, délka 53 mm (50-55 mm), průměr 36 mm (35-40 mm).

Ke snášení vajec u kachny šedé dochází v průměru o 15–20 dní později než u kachny divoké. Čerstvé snůšky se objevují koncem dubna – v květnu a někdy v červnu. Odchov je vždy jen jeden za rok. V případě úhynu snůšky z toho či onoho důvodu pták odloží druhou. Pouze samice inkubuje snůšku 25-28, častěji 26-27 dní. Odchovy se objevují koncem května – června.

Mláďata dobře létají ve věku 7 týdnů. V případě nebezpečí se kachna šedá jako kachna divoká snaží odvést nepřítele od mláďat, předstírá, že je zraněná, mává křídly na vodě a zuřivě ječí.

Častěji než jiné kachny říční klade vajíčka do cizích hnízd – jak jedinců vlastního druhu, tak kachny potápěčské hnízdící v sousedství. V místech, kde je početný, dochází často ke spojení více odchovů do jednoho pod ochranou dvou až tří samic.

Inna Subbotina, nar. Svisloch, Minsk

Inna Subbotina, nar. Svisloch, Minsk

Ve stravě převládají rostlinné potraviny – řasy, vegetativní části a semena vodních rostlin. V malém množství se požírá vodní hmyz a měkkýši. Živočišná potrava převažuje ve stravě kachen pouze v období snášky, protože pro normální tvorbu vajec jsou zapotřebí potraviny bohaté na bílkoviny. V zimování se kachny při výběru potravy řídí především její dostupností a masovým charakterem.

Stejně jako ostatní říční kachny i ​​kachny šedé línají dvakrát ročně: úplně v létě a částečně na podzim. Letní línání kačerů a nehnízdných samic začíná v červnu a zcela končí v srpnu. Hned po létě začíná předmanželské podzimní línání, po kterém kachny získávají pářící úbor, který vydrží až do jara. Kachny šedé, línající v létě, kvůli svému malému počtu netvoří velké shluky, ale shromažďují se k línání v malých hejnech, obvykle v místech, kde línají kachny divoké.

Jejich podzimní odlet nenápadně pomine, hlavně v září a začátkem října, ale pokračuje až do listopadu. Na nádržích Brest Polesie v roce 2002 probíhala hlavní migrace kachny šedé v srpnu-září, v říjnu-listopadu pouze 2 pozorování. Ptáci chovaní v párech nebo malých skupinách.

Natalya Kaporikova, Studentský park, Minsk

Natalya Kaporikova, Studentský park, Minsk

První registrace zimujícího hejna 300 jedinců byla v lednu 1970 na jezeře. Belom, Berezovský okres, Brestská oblast Vzhledem k obtížnosti identifikace druhu, velikosti hejna a úplné absenci dalších záznamů v 1970.–1980. letech 1997. století, jakož i vzhledem k absenci podobného a běžného zimujícího druhu, kachny divoké, v hejnu došlo je vysoká pravděpodobnost chyby v identifikaci. Na začátku zimy 98/2000. na technické nádrži v Minsku byla zaznamenána šedá kachna. Po roce 2 se počet zimních rekordů zvýšil: 04.01.2004 jedinci 2007. 80. 01.01.2007 a jeden koncem ledna – začátkem února 11.01.2009 na řece. Mukhavets v Brestu. Hejno 3 jedinců, které se zdrželo v teplé polovině zimy, bylo pozorováno 19.01.2009. ledna 2009 na přehradě Lukovsky v okrese Maloritsky na krajním jihozápadě Běloruska. Jedna šedá kachna byla spatřena 2019 na jezeře. Lukomlsky, 2010. – 1 v okrese Zhabinkovsky v Brestské oblasti. Jeden jedinec byl zaznamenán v letech 04.02.2014 a XNUMX. v Minsku. V zimě roku XNUMX byla jedna kachna šedá chována v úpravnách Grodno Azot OJSC a v úpravnách města Kobrin, oblast Brest; XNUMX jednotlivec – XNUMX v léčebných zařízeních města Soligorsk, Minská oblast.

Inna Subbotina, nar. Svisloch, Minsk

Inna Subbotina, nar. Svisloch, Minsk

Hlavním nepříznivým faktorem pro kachnu šedou je vysychání různých vlhkých biotopů. V rekultivačních systémech, kde se provozuje výstavba zásobních jezírek, je však kachna šedá běžným druhem.

Mezi loveckými trofejemi se kachna šedá vyskytuje hlavně v oblasti Polesí, kde se početně poddává kachně divoké a čírce. Obecně však platí, že pro běloruské lovce byla šedá kachna dříve spíše vzácnou trofejí kvůli jejímu malému počtu.

V roce 2021 bylo podle ministerstva lesního hospodářství v jarní sezóně uloveno 2178 5588 kachen šedých a v sezóně léto-podzim XNUMX XNUMX kachen šedých.

Počet kachny šedé v Bělorusku je stabilní, odhaduje se na 1-1,5 tisíce párů.

Kachna šedá je zařazena do anotovaného seznamu druhů Červené knihy Běloruska, které vyžadují další studium a pozornost pro preventivní ochranu.

Maximální registrovaný věk v Evropě je více než 22 let 4 měsíce.

Foto © ognevit / iNaturalist.org. Minsk. CC BY-NC 4.0

Foto © ognevit / iNaturalist.org. Minsk. CC BY-NC 4.0

Fotografie USFWS Mountain Prairie

Fotografie Stefan Berndtsson na Flickru

Fotografie Stefan Berndtsson na Flickru

1. Fedyushin A. V., Dolbik M. S. Birds of Belarus. Minsk, 1967. – 521 s.

2. Grichik V. V., Burko L. D. „Svět zvířat Běloruska. Obratlovci: učebnice. příspěvek“ Minsk, 2013. – 399 s.

3. Nikiforov M. E., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. „Birds of Belarus: A Guide to Nest and eggs“, Minsk, 1989. – 479 s.

4. Gaiduk V. E., Abramova I. V. „Ekologie ptactva na jihozápadě Běloruska. Non-passeriformes: monografie“. Brest, 2009. – 300 s.

5. Rjabitsev V. K. „Šedá kachna“ / Ptáci Uralu, Uralu a západní Sibiře: Průvodce. 3. vydání, rev. a doplňkové Jekatěrinburg, 2008. S. 70-71

6. Nikiforov M. E., Kozulin A. V., Sidorovič V. E. „Lov ptáků a zvířat Běloruska“. Minsk, 1991. – 240 s.

7. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

8. Natykanets V. V., Ostrovsky O. A., Bogdanovich I. A. “Druhové složení, početnost a stav vodního ptactva zimujícího v Bělorusku” / Kazarka. Bulletin pracovní skupiny pro Anseriformes severní Eurasie. č. 22, 2020. S. 155-181.

9. Kouzov S. A. „Šedá kachna“ / Kalyakin M. V. (obecné vyd.) Kompletní průvodce po ptácích evropské části Ruska. Díl I. Moskva, 2014. S. 113-115.

10. Ministerstvo lesnictví Běloruské republiky „Zpráva o hospodaření myslivosti za rok 2021“. Minsk, 2022. – 6:XNUMX

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: