Jak nám může být avokádový olej užitečný?

Při výrobě kosmetiky se avokádový olej začal používat teprve nedávno. Ale okamžitě se ukázalo, že tato složka má mnoho užitečných a dokonce i léčivých vlastností.

Jak se získávají kosmetické přísady

K extrakci oleje se používá zralé avokádo. Mimochodem, mnoho lidí si myslí, že je to ovoce nebo zelenina, ale ve skutečnosti je to druh bobule – velmi užitečné a neobvyklé pro naše klima. Většina této rostliny se pěstuje v Jižní Africe, Kalifornii, Izraeli a také v Mexiku. A ropu z ní dodává střední Afrika, Austrálie, Kuba a Jižní Amerika.

Technologie získávání surovin je poměrně jednoduchá. Nejprve se avokáda oloupou: odstraní se slupka a pecka. Olej se pak extrahuje lisováním za studena. Je umístěn do odstředivky pro důkladné vyčištění koláče a nalit do nádob pro skladování a přepravu. Finální čištění kompozice probíhá již ve výrobě, kdy je avokádový olej dodáván pro výrobu kosmetiky. Technologie se mohou lišit, ale jde o to, aby komponent byl co nejčistší a nejbezpečnější a zároveň si zachoval své pozitivní vlastnosti.

Zdravotní přínosy avokádového oleje

Abychom pochopili, proč je avokádový olej tak oblíbený při výrobě kosmetiky, pojďme se věnovat jeho složení. Obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů. Z vitamínů sem patří A, B (více druhů), C, E a D. Každý z nich má své silné stránky.

Vitamin A v avokádu je zodpovědný za aktivní buněčnou regeneraci (obnovu), jeho „společník“ E je silný antioxidant, který výrazně zpomaluje stárnutí pokožky, zlepšuje její vzhled a posiluje imunitu. Avokádový olej obsahuje také vitamín C, který je nepostradatelný pro boj s volnými radikály a rozjasnění pleti.

V pokračování rozhovoru o složení avokádového oleje je důležité zmínit avokutin, unikátní složku exotické bobule, která snižuje mastnotu pokožky a také snižuje riziko zánětů a vyrážek. Tato složka také obsahuje sůl kyseliny listové, draslík, hořčík, mangan, zinek, železo a mnoho dalších užitečných látek. Nejdůležitější ale je, že tato bobule obsahuje velké množství mononenasycených mastných kyselin. Složení některých z nich je svými vlastnostmi velmi podobné hydrolipidovému plášti pokožky.

To vše v kombinaci dává výrazný efekt. Není divu, že avokádový olej je považován za jeden z nejúčinnějších v péči o obličej. Aktivně se také konzumuje v potravinách. Tato potravina posiluje imunitní systém, příznivě působí na pokožku, vlasy a nehty již zevnitř, na úrovni metabolických procesů v těle.

Problémy řeší avokádový olej

  • Odstranění suchosti, peeling, změkčení pokožky. Avokádový olej je navíc univerzální. Funguje dobře na jemnou pokožku obličeje i na drsnější místa, jako jsou lokty nebo paty.
  • Odstranění zánětu. Dobře zklidňuje pokožku, odstraňuje zarudnutí, snižuje počet akné. Z tohoto důvodu se avokádový olej často přidává do kosmetiky pro problematickou pleť. Nedoporučuje se však používat v čisté formě. Při nesprávném použití může ucpat póry, což stav problematické pleti jen zhorší. Nejlepší je věřit hotové kosmetice.
  • Zlepšení lokální imunity. To znamená, že avokádový olej posiluje ochranné funkce pokožky. Tělesné tkáně začínají méně reagovat na nežádoucí vlivy prostředí.
  • Ochrana vlasů. Komponenta se používá nejen pro pokožku. Přidává se také do kosmetických přípravků pro péči o vlasy, jako jsou regenerační a posilující masky.
  • Posílení nehtů. Avokádový olej také urychluje růst nehtové ploténky, takže je zdravější.

V jakých prostředcích se tato složka nachází

Je jich obrovské množství, ale jmenujme například několik kategorií:

  • hydrofilní oleje;
  • čistící vody;
  • Hydratační tonery, séra, krémy na obličej, oční víčka a tělo;
  • balzámy různých typů – včetně pro péči o oblast rtů;
  • regenerační masky – na obličej a vlasy;
  • prostředky pro růst obočí a řas, jakož i pro jejich posílení;
  • přípravky pro péči o kůžičku, růst a hojení nehtů.

Koncentrace avokádového oleje závisí na konkrétním produktu a také na typu pleti, pro kterou je produkt určen.

Kontraindikace použití avokádového oleje

Pokud je tato složka zapojena do profesionálně vyvinutého vzorce, může si být kupující jistý její bezpečností. Alergická rizika jsou minimální – pouze na úrovni jednotlivých reakcí, což je statistická chyba.

Zároveň je třeba dávat pozor na čistý olej, stejně jako na směs olejů, které se připravují samostatně. Neaplikujte přímo na pokožku. Odborníci doporučují provést malou aplikaci po dobu 15 minut, důkladně opláchnout a počkat alespoň 24 hodin, abyste se ujistili, že nejsou žádné alergie. Pokud po dni nejsou na kůži žádné skvrny a vyrážky, lze olejovou směs použít jako masku. Ale nezapomeňte, že může ucpat póry, takže tuto možnost je nejlepší nepoužívat pro mastnou pleť. Po dokončení procedury je nutné olej z obličeje důkladně omýt.

V žádném případě nenanášejte avokádový olej na silně podrážděnou pokožku – alespoň dokud nebude jasné, co podráždění způsobilo.

Jaké typy pleti se pro avokádový olej doporučují?

Nejlépe se hodí pro suchou, podrážděnou pokožku a také při prvních známkách změn souvisejících s věkem. Vzhledem k tomu, že přípravek vyživuje, hydratuje a zjemňuje, stejně jako zlepšuje regeneraci buněk, dobře vyhlazuje jemné vrásky a bojuje s počáteční ptózou.

Avokádový olej

Avokádový olej je hustá zelenožlutá tekutina s poměrně příjemnou jemnou chutí, která připomíná ořechové máslo a originální kořeněnou vůní. Získává se lisováním za studena z dužiny avokáda, plodu vysokého stromu z Vavřínu. Právě tato technologie umožňuje plně zachovat všechny vlastnosti oleje, jeho minerálních látek, vitamínů, kyselin a dalších biologicky aktivních látek.

Avokádo pěstovaly kmeny Střední Ameriky asi před sedmi tisíci lety a dnes je toto ovoce součástí jídelníčku chudých Mexičanů.

Avokádový olej se jako exotický vyvážel do Španělska, Anglie a dalších zemí a tam se využíval ke kosmetickým účelům, protože domorodci z Latinské Ameriky jej považovali za vynikající produkt péče o pleť, který ji dokáže ochránit před škodlivými vlivy větru a slunečních paprsků. I domorodí Američané však považovali ovoce za nejsilnější afrodiziakum, které vzbuzuje vášně, a ženy šťavnatou dužinu používaly jako první jídlo pro děti.

Jak si vybrat

Je lepší zvolit olej lisovaný za studena, protože vysoké teploty mohou zničit mnoho prospěšných složek obsažených v oleji.

Při lisování za studena se nepoužívají žádné chemikálie, takže olej zůstává extrémně čistý a přírodní. Ale za studena lisovaný olej není vhodný pro každého kvůli poměrně husté konzistenci a intenzivní vůni. Navíc je tento produkt díky této metodě zpracování poměrně drahý, i když jeho výhody stojí za vynaložené peníze.

Rafinovaný olej v důsledku tepelného zpracování za použití určitých chemikálií zpravidla ztrácí svou přirozenou vůni a barvu, získává jemné aroma a zlatožlutý odstín. Obecně se používá v kosmetickém průmyslu pro produkty péče o pleť. Ve srovnání s nerafinovaným za studena lisovaným olejem stojí rafinovaný olej mnohem méně.

Jak uložit

Avokádový olej před použitím by měl být skladován v chladničce po dobu nejvýše 6-9 měsíců nebo na tmavém místě při teplotě nepřesahující 18 stupňů.

Po každém použití by měl být avokádový olej pevně uzavřen víčkem a skladován pouze v chladničce. Stojí za to pamatovat, že při skladování v chladničce, když je teplota nižší než 5 stupňů, může se v oleji vytvořit vločkovitá světlá sraženina, která zmizí, když je výrobek umístěn na místo s pokojovou teplotou.

Ve vaření

Nyní se lehké aroma a vynikající chuť avokádového oleje používá při vaření po celém světě. Přidává se tedy jak do tradičních jídel latinskoamerické, středomořské a španělské kuchyně, tak ke smažení mořských plodů, kuřecího masa, zeleniny a ryb. Avokádový olej po zahřátí nemá spálený zápach a neztrácí svou vynikající chuť. Skvěle ladí s mnoha saláty, polévkami a slouží jako výborný doplněk speciálních směsí dětské výživy.

kalorií avokádového oleje

Avokádový olej, který má vysokou nutriční hodnotu a lahodnou chuť, obsahuje množství lehce stravitelných tuků, řadu esenciálních vitamínů, mikro a makro prvky a další biologicky aktivní látky, a proto je považován za užitečný dietní produkt.

Pokud jde o kalorie, což je 885,7 kcal, olej není horší než slepičí vejce a maso a také předčí většinu jedlých rostlinných olejů.

Avokádo je z hlediska obsahu bílkovin 2-3x vyšší než jablka, hroznové víno, hrušky, citrusové plody, banány a z hlediska zdravých tuků je prostě lídrem mezi známými druhy ovoce, je hned na druhém místě za kokosem. Je třeba poznamenat, že 30 procent tuků obsažených v oleji tohoto ovoce jsou nenasycené mastné kyseliny, které tělo snadno vstřebává, tedy vitamín F (tento produkt je svým obsahem 3x lepší než rybí tuk).

Nutriční hodnoty na 100 gramů:

Proteiny, gr Tlustý, gr Sacharidy, gr Zola, gr Voda, gr Kalorický obsah, kcal
– 100 – – – 885,7

Užitečné vlastnosti avokádového oleje

Složení a přítomnost živin

Avokádový olej obsahuje mnoho vitamínů, včetně A, C, E, B a D. Je známo, že E v kombinaci s A a C jsou nejen výborným antioxidantem, ale také silným imunitním stimulantem. A vitaminu E je v tomto oleji 5x více než v olivovém oleji.

Další cennou látkou avokádového oleje je skvalen, který je nedílnou součástí pokožky a je součástí kožního mazu a podkožního tuku. Tato látka se podílí na tvorbě pohlavních hormonů, má silný dezinfekční účinek a hojení ran.

Obsah chlorofylu dává tomuto produktu charakteristický nazelenalý odstín. Tato látka se podílí na metabolických procesech a pozitivně ovlivňuje všechny systémy. Lecitin je také potřebný pro normální fungování kardiovaskulárního, nervového, reprodukčního a endokrinního systému.

Všechny tyto látky mohou být samozřejmě přítomny pouze v oleji získaném metodou lisované za studena s povinným dodržováním všech norem a požadavků.

Avokádový olej dále obsahuje histidin, fytosteroly, soli kyseliny fosforečné, polynenasycené, ale i nasycené mastné kyseliny (stearová, olejová, palmitová, palmitolejová, linolová, linolenová), éterické oleje, mikro a makro prvky (draslík, fosfor, hořčík, železo vápník, sodík, zinek, mangan, měď, jód, kobalt atd.).

Užitečné a léčivé vlastnosti

Avokádový olej má hojící rány, protiplísňové, antivirové a baktericidní vlastnosti, které umožňují jeho použití k prevenci různých kožních lézí a onemocnění.

Hořčík a draslík jsou nezbytné pro fungování krevních cév a srdce. Vitamin E pomáhá snižovat hladinu tlaku, zabraňuje vzniku krevních sraženin a společně s vitaminem C spolehlivě posiluje cévy. Komplex nenasycených kyselin, vitaminu E a beta-sitosterolu pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu. Vše výše uvedené nám umožňuje doporučit zařazení oleje do stravy pro prevenci a léčbu aterosklerózy, srdečních infarktů, koronárních onemocnění, mrtvice a hypertenze.

Kromě toho může avokádový olej stimulovat proces krvetvorby. Vitamíny B, C v kombinaci s mědí, železem, kobaltem, zinkem a dalšími užitečnými stopovými prvky se aktivně podílejí na syntéze hemoglobinu, který je součástí červených krvinek. V tomto ohledu je olej považován za užitečný produkt pro lidi trpící anémií.

Avokádový olej pomáhá zlepšit činnost trávicího systému. Jeho systematické užívání zlepšuje metabolismus a trávení. Avokádový olej dokáže příznivě působit na sliznici žaludku a střev, je tedy mimořádně účinným nástrojem prevence gastritidy, žaludečních vředů a vředů dvanáctníku. Olej také stimuluje sekreci žluči, zlepšuje metabolismus tuků a složení žluči a může být prospěšný i při takových neduzích, jako je cholelitiáza, cholecystitida, hepatitida atd. Mimo jiné při pravidelném užívání avokádový olej spolehlivě ochrání gastrointestinální trakt před účinky toxinů, volných radikálů, ale také radionuklidů a různých těžkých kovů.

Avokádový olej je prospěšný i pro ty, kteří trpí cukrovkou. Vzhledem k nízkému obsahu cukru (1,5%) a velmi vysokému obsahu kalorií lze tento produkt považovat za ideální pro takové lidi. Mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cukru a jsou výborným zdrojem energie pro tělo.

Kromě toho může olej zlepšit fungování nervového systému. Jeho neustálé používání je účinným nástrojem používaným při prevenci různých neuróz, bolestí hlavy, nespavosti. Avokádový olej ve vaší každodenní stravě vám pomůže zvednout náladu a také zvýšit efektivitu a zlepšit duševní schopnosti.

V anglické pediatrii se olej dlouho doporučoval jako doplňková strava pro kojence ve velmi nízkém věku. Zavádí se také do stravy kojících a těhotných žen. Dokáže totiž zlepšit průběh těhotenství a porodu, napomáhá zvýšení laktace a hraje hlavní roli v genetických procesech. Neustálé používání oleje v jídle navíc pomůže ženám zlepšit náladu a pohodu v menopauze nebo předmenstruačním období.

Vitaminy E, B6, B3 a beta-sitosterol pomáhají zvyšovat potenci a jsou považovány za velmi účinné v rámci léčby neplodnosti. Pravidelná konzumace oleje se doporučuje i mužům k prevenci a léčbě problémů, jako je prostatitida a adenom.

Avokádový olej se také používá v prevenci osteoporózy a různých onemocnění kloubů, dutiny ústní, štítné žlázy a močového ústrojí.

Použití v kosmetologii

Použití avokádového oleje v různých oblastech kosmetologie je dnes obzvláště populární. Navíc je tento olej uznáván jako jeden z nejúčinnějších prostředků pro hydrataci, omlazení a výživu pokožky obličeje.

Tento olej je považován za základní olej. To znamená, že jej nelze ředit jinými rostlinnými oleji (jako je tomu u éterických olejů) a na jeho základě lze připravit různé masky, krémy a další kosmetiku. Olej je však možné použít i samotný, bez přísad.

Avokádový olej je vhodný pro všechny typy pleti. Na rozdíl od mnoha olejů rostlinného původu se tento olej rychle vstřebává a nezanechává na obličeji mastné zbytky.

Avokádový olej hydratuje a zjemňuje pokožku a nasycuje ji základními živinami. Pomůže také zlepšit krevní oběh v kůži a obohatí její tkáně o potřebný kyslík. A díky hlubokému pronikání do pokožky olej stimuluje produkci elastinu a kolagenu, které jsou zodpovědné za pružnost a pevnost pokožky.

Avokádový olej lze použít k regeneraci všech poškozených kožních buněk obličeje, k odstranění různých podráždění a vyrážek, vyrážek, vrásek, olupování a suchosti. Postačí pouze namazat obličej olejem a jeho přebytek po 30-40 minutách odstranit obyčejným papírovým ubrouskem. Pokud jsou problémy vážné, doporučuje se takové masky provádět dvakrát denně.

Olej je také ideální pro tenkou pokožku kolem očí, protože ji dokáže změkčit, udržovat ji, hydratuje, eliminuje jemné vrásky a ochablost.

Zvláště dobré je používat avokádový olej za nepříznivých povětrnostních podmínek. Například v letní péči olej chrání před škodlivým ultrafialovým zářením a v zimě – před chladem.

Avokádový olej lze použít v čisté formě, pro masky, aplikace, masáž obličeje a obohacení různých kosmetických produktů (10 kapek oleje na 10 gramů krému, tonika nebo pleťové vody).

Nebezpečné vlastnosti avokádového oleje

Kromě těch, kteří mají individuální nesnášenlivost k tomuto produktu, stojí za to odmítnout jeho použití pro lidi s akutními onemocněními jater a žlučníku. Nebo se před použitím oleje alespoň poraďte s lékařem.

Přečtěte si také náš článek Vlastnosti avokáda. Vše o jeho užitečných a nebezpečných vlastnostech, chemickém složení, nutriční hodnotě, přítomnosti vitamínů a minerálů, použití ve vaření a kosmetologii.

V tomto videu se seznámíte s receptem na olejovou vlasovou masku s přídavkem avokádového oleje a několika druhů esenciálních olejů.

Varování! Informace slouží pouze pro informační účely a nejsou určeny k diagnostice nebo předepisování léčby. Vždy se poraďte s odborným lékařem!

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: